MEMBANGUN KHAZANAH ILMU DAN PENDIDIKAN

Belajar itu adalah perobahan …….

Sejarah Kampung Serkai Jadi Tronoh( Kp rang talu Malaysia).

Posted by Bustamam Ismail on November 25, 2008

Asal Nama Kampung Serkai Jadi.

sekaiMengikut cerita yang di ceritakan oleh Mamak Suman (Osman bin Muhammad) yang masih tinggal di Kampung. Serkai Jadi itu sejak dilahirkan pada tahun 1928. Sebelum orang Talu datang kekampung Serkai Jadi, kampung itu adalah Perkampungan Orang Ash. Apabila orang talu datang kekampung tersebut, Orang Asli terus meninggalkan kawasan tersebut, dan juga sudah menjadi teradisi Orang Ash apabila berlaku kematian didalam suku kaum mereka, mereka akan berpindah ketempat lain. Didalam jangka masa berpindah randah itu banyaklah perkara-perkara anih dan pelik berlaku dan terjadi. Dengan itu timbulnya perkataan SERBA JADI yang mana telah menjadi sebutan sehingga dinamakan tempat itu Kampung Serba Jadi. Walaubagaimanapun entah bagaimana nama itu telah ditukar kepada Kampung Serkai Jadi hingga kehari ini. Orang Talu yang mula-mula menerokai Kampung Serkai Jadi. Mengikut ceritanya ada beberapa orang yang mula-mula sampai dan membuka perkampungan tersebut. Kampung tersebut dikelilingi oleh beberapa buah kampung disekitarnya. Antaranya ialah Kampung ACEH keutara, Kampung Baru sebelah timor yang boleh menghubungkan

Kampung Piandang/Seputeh dan terns ke pekan Parit, dan Kampung Ulang Aling disebelah selatan dan Kampung Merbau yang lebih hampir kepekan TRONOH sekarang ini. Mereka mula sampai dan membuka kampung ACEH, Kampung Baru, Kampung Ulang Aling, dan Kampung Merbau itu adalah dalam sekitar tahun 1920. Antara nama-nama yang disebut ialah:

1. Ibrahim Etong. Yang kemudian di panggil dengan nama Pak Jetong atau Nek Jetong

menikut loghat orang Talu dan generasi yang terkemudian ini.

Seorang lagi ialah

2. Yaakob Ghumping. Gelaran GHUMPING ialah kerana hujung telinganya cacat dan berlubang .

3. Pak Sajo

4. Mat Lanca.

5. Shariff Burung. Gelaran Soghih Bughung adalah kerana hobinya dan pakar memikat burung.

6. Pak Jano

7. Yaakob Songkok. Gelaran Songkok kerana dia pakar membuat songkok.

8. Pak Pia’t

9. Pak Bahauddin. Itulah diantara nama-nama yang mula-mula membuka kampung ACEH yang kemudian berpindah lama kelamaan ketempat yg lebih hampir dengan pekan TRONOH. Sebelum wujudnya Kampung. SERKAI JADI, kampung sekitarnya itulah Kampung. ACEH, Kampung.BARU, Kampung. ULANG ALING dan Kampung. MERBAU.

Tokoh tokoh Kampung Sekai Jadi

Tokoh-tokoh/nama-nama yang terkenal di Kampung . Serkai Jadi ialah:

1. HJ. MOHD. DAWAM BIN HAM IBRAHIM,

H. Dawam mula sampai ialah di Kampung. Merbau . Kemudian baru lah berhirah ke Kampung. Serkai Jadi. Oleh itu H. Dawam adalah satu nama yang sinonim dengan Kampung. Serkai Jadi kerana beliau adalah Ketua Kampung/Tok Sidang Kampung tersebut. Beliau lebih dikenali dengan panggilan Cik Gu Dawam atau Niek Dowam dalam loghat Talu. Oleh kerana beliau mempunyai ilmu didalam bidang keagamaan, beliau menjadi IMAM dimasjid Tronoh dan kerap memberi ceramah-ceramah agama semasa Perayaan Maulidurrasul, Israk Mikraj, Nisfu Sha’ban dan lain-lian Perayaan dimasjid Tronoh dan surau di Kampung. Serkai Jadi.Beliau juga adalah seorang guru mengaji AL Qur’an di Kampung. Serkai Jadi.Beliau juga adalah Juru Nikah dan Amil yang dilantik oleh Jabatan Agama Islam Daerah Kinta untuk memungut zakat fitrah disekitar Tronoh dan Kampung. Serkai Jadi. Oleh kerana ketokohannya beliau amat rapat dengan pegawai-pegawai kerajaan seperti Penghulu dan Pegawai Daerah Kinta. Pegawai-pegawai tersebut akan berurusan terus dengan H. Dawam jika ada masalah dan apa-apa yang berkaitan dengan Kampung. Serkai Jadi dan Tronoh. (Ketokohan H. Dawam ini adalah disekitar tahun 1950-an hingga beliau meninggal dunia dalam tahun 1980-an)

2. H. ABDUL MANAN BIN HAM HUSSAIN

H. Abdul Manan mula sampai ialah di Kampung. Baru. Beliau juga amat sinonim dengan Kampung. Serkai Jadi, kerana beliau adalah merupakan orang kedua selepas Niek Dowam dan lebih dikenali dengan panggilan Pak Megan dalam loghat Talu. Beliau merupakan IMAMdan BILAL di Masjid Tronoh dan surau Kampung. Serkai jadi. Beliau juga adalah Guru AL Qur’an dikampung tersebut dan mempunyai ramai anak-anak murid disekitar Qariah kampung tersebut. H. Abd. Manan juga adalah Amil yang dilantik untuk memungut zakat fitrah di Kampung. Serkai Jadi pada zaman era H. Dawam. Beliau dan Niek Dowam pernah belajar dan menuntut ilmu AL Qur’an dengan Tuan SHIEKH ISMAIL DI GOMBAK KUALA LUMPUR. Oleh kerana beliau dianugrahkan oleh Allah Ta’ala suara yang nyaring dan enak membaca AL Qur’an dan Bazanji, maka beliau akan menjadi pembaca pertama dan pembukaan membaca Bazanji dan Marhaban ketika meraikan kanak-kanak yang baru lahir diupacara yang dipanggil “Turun Mandi’ yaitu upacara Cukur Kepala di Kampung. Serkai Jadi. H. Abdul Manan telah pulang kerahmatullah pada tanggal 16. September 1981 dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Gurab Jalan K.Kangsar Ipoh Perak.

3.HASSAN BIN SUDIN @ PAK HASSAN MISAI.

Di Kampung.Serkai Jadi kalau ditanya Hassan bin Sudin tidak ada seorang pun yang tahu atau kenal orangnya. Tetapi jika disebut Pak Hassan Misai semua orang kenal dan tahu siapa orangnya. Pak Hassan Misai juga mula sampai di Kampung Merbau Tronoh. Setelah,beliau bertemu jodoh dengan isterinya Puan Saadah bt. Mohammad, barulah mereka berhijrah kampung Serkai Jadi. Puan Saadah adalah adik kepada isteri Mohd Noor Kabul seorang bekas Hakim keturunan orang Talu. Pak Hassan Misai ada keistimewaannya tersendiri. Gelaran Hassan Misai adalah kerana misainya yang panjang dan menggerunkan sesiapa yang belum tahu dan kenal dengannya. Secara peribadi beliau mempunyai watak lucu dan kelakar orangnya. Beliau boleh mengubati penyakit-penyakit secara Tradisional. Salah satu keunikkan beliau, tidak memakai kasut walau kemana pun dia pergi dan tidak pernah dan tidak pandai menunggang basikal. Ini adalah kerana beliau ada mempunyai keistimewaan tersendiri iaitu STAMINA yang banyak dan ‘ilmu kebatinan’ yang ada padanya. Demikianlah sedikit catatan yang dapat dilakarkan disini mengenai sedikit sejarah dan individu orang-orang Talu dari Kampung. Serkai Jadi Tronoh Perak pada zaman era 1050-an hingga 1980-an. Catatan oleh : H. AHMAD SHAYUTI BIN H. ABD. MANAN- Anak jati kelahiran Kampung. Serkai Jadi Tronoh yang lahir pada 4.April.1946. Di buat pada 1- Sept. 2007.

Sumber : Myrangtalu Malaysia


Advertisements

2 Responses to “Sejarah Kampung Serkai Jadi Tronoh( Kp rang talu Malaysia).”

  1. Ismail Md Yunus said

    Dokek Kampung Merobau ado juo namo Bilal Jamin ado ko yang kona…

  2. Nor Azman Adam said

    Salam Sejahtera,

    Anak Pak Hassan Misai (Adam bin Hassan) kini telah menetap di Shah Alam, Selangor bersama-sama dengan isteri dengan anak-anaknya. Hampir setiap tahun beliau akan pulang ke kampung Serkai Jadi, Tronoh untuk menjenguk sedara maranya yang masih tinggal di sana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: